Leírás

Pénztelenség a piacon, alapanyag hiány, nehezen megszerezhető szakemberek: egy régóta működő cég számtalanszor is küzdött velük. A legaljasabb gonosz viszont a csapaton belüli kiégés lehet, ami elharapódzva az egész céget maga alá temetheti!

Ha felteszed azt a kérdést vezetőknek, hogy mitől tartanak a legjobban a csapatukkal kapcsolatban, elég színes válasz palettát kapsz vissza. Lesz, aki a változó piaci igényeket kiszolgáló belső kapacitások miatt fog aggódni; más attól fél, hogy a pénzügyi keretei miatt nem lesz képes megtartani a jó embereit; megint másnak az okoz nehéz éjszakákat, hogy tudja, erősítenie kell a céget de egyszerűen nem tudja, hol keresse az elérhető jó szakembereket.

De az igazi vezetők azt is tudják, hogy a legdrágább HR a remekül dolgozó csapattagok elvesztése. Aki pedig azt gondolja, hogy ez csupán akkor mehet le, ha valamelyik versenytárs ráígér az általa kínált bérre és elhappolja az embert, az nem veszi figyelembe a valóságot. A valóságot ugyanis tényleg emberek írják, nem excel táblák, és egy kiugrásnak sok más oka lehet mint a vastagabb pénztárca vagy a jelenleginél jobb munkakörülmények ideája.

Mikor ajánljuk?

-Ha azt veszed észre a korábban jól teljesítő és látványosan lelkes kollégán, hogy egyre jobban távolodik a munkától.

-Ha te hamarabb megtudod mondani, hogy mi a gond, mint ő maga.

A burnout, avagy magyarul kiégés,

néhány évvel ezelőtt kezdett el a köztudatba kerülni, amit több, egymástól elsőre távoli jelenség húzott. A technológiai fejlődés évről évre alakítja és gyorsítja a munkatempót, olyan mértékben, hogy már nem csak az 50 évvel ezelőtti munkavégzés tűnik békés mementónak, de a 15 évvel ezelőtti is. A másik az egész Európában tapasztalt szakképzett munkaerőhiány, amit a gazdasági fejlődés és az elöregedő társadalom hozott el lépésenként minden szektorba. A harmadik pedig az, hogy az előző évtizedben a pszichológiának is felkapott témaköre volt a munkakultúra, részint épp az azt formáló és emberre ható új technológiai eszközök okán. Emblematikus pillanata volt a burnout diskurzusnak, amikor a WHO betegséggé nyilvánította hivatalosan is.

Mindezek hatására a kiégés mostanra nem pusztán a könnyű kifogás vagy a lustaság fedősztorija, hanem egy hús-vér probléma, ami ha elharapódzik, akár teljes szervezeteket hozhat nehéz helyzetbe. És ami a legrosszabb, hogy jellegéből fakadóan gyors megoldással biztos nem szolgál majd.

De mi is az a rettegett burnout?

Olvasd el a Comline burnoutról szóló ebookját, amiben a megismerésén túl praktikus tippekkel is szolgálunk az elkerülésére, vagy kezelésére.

Mi az a munkahelyi kiégés, azaz a burnout szindróma és mit tehetsz ellene? (e-book)

Védd ki a legaljasabb mérget a csapatodban!

Hajlamosak vagyunk cégünkkel kapcsolatban a rögtön látványos problémákban látni a gonoszt.

Kérd az ebookot most!