Comline magazin

Válj hétről hétre jobb értékesítővé ingyenes és prémium tananyagainkkal.

Vezető vagy, vagy értékesítesz? Triplázz rá a teljesítményedre extra adag emberismerettel!

A csapból is a jó emberismeret fontossága folyik, úgyhogy eljutottunk oda, hogy mindenkinek a könyökén jön ki, aki egy kicsit is foglalkozott saját maga fejlesztésével. Szóval mára ott tarthatsz – ahol a többség -, hogy nem veszed figyelembe ezt a témát. Rengeteg az öntömjénező cikk, tanfolyam, ráadásul mindegyik mást ír, de mindegyik állítja, hogy náluk van a Szent Grál, az ő szakemberük kiemelkedő a területen, és a sikerért még dolgoznod sem kell, csak elolvasni pár cikket vagy részt venni pár tanfolyamon.

Az emberismeret nem csodatévő ereklye, de hihetetlenül praktikus és hasznos képesség az eszköztárad bővítésére, ami az egész munkád során elkísérhet és végig hasznot hajthat Neked.

Az emberismeret nem pontosan az,
aminek sokan képzelik

Mint minden tudás és képesség esetén, itt is a következetes gyakorlás és a válogatott hasznos részek kiszelektálása, és éles helyzetben való megtanulása a kulcs.

Ha te vezető, vagy értékesítő vagy, akkor a munkád legnagyobb része jó eséllyel az emberek kezeléséről szól. Jobban és gyorsabban kell ki- és megismerned másokat, mint a többieknek.

Hogyan válj jó emberismerővé?
Egyáltalán lehetséges-e?

Ehhez nem kell rögtön egy 1264-féle személyiségből álló skálán belőnöd, kivel állsz szemben, csak rá kell jönnöd a jelekből és a szavakból, hogy nagy vonalakban mire számíthatsz az adott embertől.

Korosztálytól függetlenül elég csak a szavakat és a jeleket figyelned ahhoz, hogy az emberek alapvető hozzáállását és viselkedésmintáit meg tudd figyelni.

Ilyenkor is többtucatnyi kérdés fut majd át a fejedben, de gyakorlással, szinte automatikusan megjön a válasz majd a legtöbb ilyenre. Csak néhány példa:

Olyan-e a másik, akivel biztosan nem dolgoznál együtt? Olyan, akivel könnyű lesz, vagy mindig jön valami nehézség? Vagy csak tudod, hogy háromszor kell majd átolvasni a szerződést, ha üzletfelek lesztek? Vagy, hogy akkor sem vesz semmit, ha lukat beszélsz a hasába, de élvezettel pazarolja az idődet? Vajon megbízható? Úgy van, amit mond? Vagy tudod, hogy sosem lesztek jó üzleti partnerek?

Mit mutat a szeme, mire következtetsz abból, ahogy a másik viselkedik? Hogyan lődd be milyen gondolkodási sémákkal van dolgod, és ennek megfelelően, hogy hozd ki a kettőtök közötti viszonyból a legtöbbet?

Akár vezető vagy, akár a meglévő vagy leendő ügyfeleid meggyőzése a cél, ezek a kérdések a Te fejedben is biztosan megfordultak már a pályafutásod során.

Nem jóslásról van szó, hanem megfigyelésen alapuló következtetésről

Még egyszer: Nem a pontos személyiségtérkép kell, nem megjósolni a lépéseit, csak annyira belőni a viselkedésmintáit és hozzáállását, hogy a lehető legkevesebb meglepetést okozza neked.

Vagy ha mégis érkezik meglepetés, kifogás, agresszió, túlzott szkepticizmus formájában, arra reflexből tudj reagálni, mert számítasz rá, mert már rengetegszer találkoztál ezzel, és van egy tucat válaszod is rá.

Az egyik legfontosabb, hogy szoktasd magad az aktív figyelemre, miközben te beszélsz, vagy ő beszél, hogy a szokások és maszkok között – ha nem is minden infót – de sok-sok morzsát felcsípj a másik valós szándékaiból és tulajdonságaiból, miközben csak minimális erőfeszítést teszel erre, és sikeresen eladsz neki, vagy motiválod arra, hogy a közös munka gyümölcsözőbb legyen.

De hogy lehet mindezt megtanulni és alkalmazni?

Ahogy már az elején is írtuk neked: gyakorolnod kell. Már előtte, sokszor. Nagy luxus elrontott kollegiális viszonyokon és elszalasztott ügyfeleken betanulni, ezért a tipikus helyzetekre már elsőre is rutinosan kell rákészülnöd.

Én tartok emberismereti tréninget. Nem elmélet, hanem főkéntgyakorlat. A tananyagot itt nem csak felírod és elteszed, hogy jó lesz később, ott helyben gyakorolni fogjuk. Agresszív ügyfeles szituációk, parttalannak tűnő viták megoldásai, az örök pesszimista lefegyverzése, és még tucatnyi igazán nehéz szituáció megoldása.

Hogy lásd, mennyire hiszünk a tréningünkben, 100%-os garanciát adunk rá. Ha úgy érzed, nem azt kaptad, amiért jöttél, a tréning teljes árát visszaadjuk Neked.

Ha hallanál még a részletekről, nézd meg ezt a videót:

Ha olvasnál, vagy jelentkeznél: Comline emberismereti tréning.

Ha már voltál a tanfolyamon és tetszik, amit csinálunk, vagy ha az embereket már ismered, de úgy érzed, mehetne jobban az értékesítés, csatlakozz a Comline Sales Klubhoz. Rendszeres friss esettanulmányok, videó és hanganyagok, zárt Facebook-csoport tagság, ahol hasonszőrűeknek teheted fel a kérdéseket, amikre szakértő választ kapsz.