Comline magazin

Válj hétről hétre jobb értékesítővé ingyenes és prémium tananyagainkkal.

Te hogyan motiválod a munkatársaidat?

Mindenkinek fontos az elismerés, mert erőt merít belőle a folytatáshoz és a fejlődéshez. Vezetőként nagyon fontos tudnod, hogy milyen módon tudod motiválni a munkatársaidat. Hasonlít a motiváció egy kicsit a gyereknevelésre. Minden rosszaság és hiba ellenére a gyerekek is vágynak az elismerésre, hogy megdicsérjék és azt mondják a szülei, hogy büszkék rá. Van, amiből sosem növünk ki. Nézzük meg együtt, hogyan működik ez a gyakorlatban

Mert nehézségek mindig voltak, és lesznek is

Tudom, nem könnyű ma vezetőnek lenni. De igazából ez az, ami soha nem volt egyszerű: felelsz a cégedért, a sikereitekért, az esetleges kudarcokért és azok megoldásáért. Mindennap számolsz, osztasz-szorzol. Rutinszerű édes teher, hogy azon gondolkodsz, hogyan tudsz kijönni a bevételekből, hogyan tudsz növekedni és előre jutni.

Egy biztos, egyedül nem fog menni. És úgy sem, ha folyton új embereket kell felvenned, betanítanod, kiismerned, megismertetned az általad képviselt értékekkel. Mert a kulcsembereid nem véletlenül vannak melletted évek óta. Kulcsfontosságúak számodra, és mindent meg kell tenned, hogy megtartsd Őket, lojalitásukat, profizmusukat.

Vezetőként az életedet nagyban megkönnyíti, ha nem az új emberek toborzására kell fókuszálni, hanem a meglévőkkel való együttműködés fejlesztésén

Mivel tudsz motiválni?

Fogadni mernék, hogy egyből rávágod: hát pénzzel! És a válaszodra nem mondhatom egyből azt fájó szívvel, hogy elégtelen, mert a válasz jó. De a pénz nem minden. És mint tudjuk, nem is boldogít. Szóval a pénzzel való motiváció jó. Alapnak. De egy idő után már nem lesz elég. Hozzá fog szokni, természetessé válik, ezért másra is szükség lesz ahhoz, hogy ne fásuljon bele a mindennapokba.

Személyes nyereség

Ahhoz, hogy fenntartsd a dinamikát, hogy folyamatosan motiváltak legyenek a munkatársaid, többet kell nyújtanod az anyagiaknál. Mert ne feledd, egy másik vezető lehet, hogy még többet ajánl majd, és Neked el kell érned, hogy ne tudják elcsábítani őket Tőled.

Olyan perspektívát kell nyújtanod, ami hajtja, ösztönzi őket. A legtöbb ember nem önjáró. Egy idő után a rutin és a megszokás veszi át a lelkesedés helyét és az lesz a cégetek veszte. Ezért kell folyamatosan motiválnod. Személyenként változó, hogy kinek mit jelent a személyes nyereség. Lehet az, hogy otthonról dolgozhat, vagy használhatja az idegen nyelveket, amiket szeret, vagy nagyon jó a benti kávé, jó helyekre jártok el munka után a csapattal. Ezer és ezer lehetőség közül választhatsz.

Növeld a tétet!

Fogadd el, hogy soha sem fogsz tudni nyugodtan hátradőlni és csak nézni, ahogy mennek a dolgok. Mindig tenned kell azért, hogy a csapatodnak ugyanolyan fontosak legyenek a céljaid, mint Neked. A személyes nyereség még nem minden. El lehet jutni a személyes meggyőződés szintjére, mely egy olyan többlet, amely nem fejezhető ki pénzben.

A személyes meggyőződés szintjén munkatársaid a munkájukat jóval többként élik meg, mint puszta pénzkereseti forrást. Az hajtja, amit csinál, mert érzi, hogy azzal valami különlegeset nyújt, amit mások, máshol nem. Lehet ez egy belső érzés, mely szerint jót tesz a tevékenységével másoknak. Például tudja, hogy a forgalmazott termékek igazán jók és hatásosak. Valóban segítenek és ez büszkeséggel és tettvággyal tölti el.

A személyes meggyőződés a motiváció legmagasabb szintje. De ez nem megy magától, nagyon fontos a Te szereped is benne! Soha ne legyen természetes a jó és soha ne felejts el dícsérni! Tudod, emlékezz a gyerekkorodra…

Motiváció és teljesítmény növelése a gyakorlatban

Az értékesítők motiválása csak az egyik út a forgalom növelésére. Vannak értékesítők, akiknek a teljesítményét motivációs és ösztönző rendszerek bevezetésével tudod fokozni. Vannak értékesítők, akiknek sokkalta több tartalék van a munkájában, mint amit motivációval ki lehetne hozni. Gyere el az értékesítési vezetőknek szóló haladó tréningre, ami először a szemléletmódodat, aztán a hétköznapjaidat változtatja meg azzal, hogy rámutat, hogyan dolgozhatnak hatékonyabban és motiváltabban az értékesítőid.

Találkozzunk a tréningen, ahol személyesen is fel tudod tenni a kérdéseidet a motivációról és működő megoldást kapsz rá.