Comline magazin

Válj hétről hétre jobb értékesítővé ingyenes és prémium tananyagainkkal.

Széthúzás a munkatársak között? A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád!

Csapat vagy kakasok a szemétdombon, felesleges azt várni, hogy mindenki a másik barátja lesz, az azonban elvárható, hogy egy munkahelyi közösségben mindenki profin viselkedjen, és csapatként dolgozzon össze.

Miért húz szét egy csapat?

A legtöbb esetben már az is problémát okoz, hogy meghatározzuk, mit nevezünk széthúzásnak. Az értékesítők között például igenis szükség van egészséges rivalizálásra. Azonban nagyon vékony a határ, és egyáltalán nem egyszerű meghatározni azt, hogy meddig tartjuk egészségesnek a versengés mértékét.

Fontos, hogy meg tudd különböztetni az egészséges mértékű versengést és azt, amely már árt a cégednek.

Hogy mit nevezünk egészséges mértékű versengésnek? A kollégák, bár egymás között versenyeznek, a cél érdekében kérdés nélkül összefognak. Nem lopják el egymás ügyfeleit, nem ajánlanak áron aluli megállapodásokat, hogy megelőzzék egymást. Röviden tehát, nem károsítja a csapatot csak azért, hogy neki előnye származzon az esetből.

Ráadásul a széthúzásnak is több fajtája létezik. Az imént említett egyéni, illetve a munkacsoportokat, osztályokat elkülönítő rivalizálás is előfordulhat.

Mit kell tennünk, ha a rivalizálás túlmegy az egészséges határokon?

A széthúzás egyik kellemetlen sajátossága, hogy nem veszed észre, amikor kialakul. Egyszer csak arra leszel figyelmes, hogy a jelenség tapasztalható, neked, pedig mint vezető, mielőbb cselekedned kell.

De mégis mit tehetsz ilyen esetekben?

Többéves pályafutásom alatt megfigyeltem, hogy abban a pillanatban, amikor egy csapatot valamiféle próbatételnek teszel ki, a csapattagok képesek és hajlandóak is összefogni – még azok is, akik egyébként a legtöbb munkatársukra riválisként tekintenek.

Ez feltehetőleg azért van, mert a legtöbb ember szociális. Azaz másokkal együtt élni és dolgozni képes és hajlandó. A szociális képességek ráadásul fejleszthetők. A megoldás: csapatépítők. A különféle csapatépítő programok ugyanis bizonyítottan javítják a munkahelyi légkört – a jó csapatépítők legalábbis mindenképpen. Hiszen megerősítik az egyének, illetve az osztályok közötti kapcsolatot, ezáltal pedig hosszútávon előnyösek a céged számára.

A rendszeres csapatépítő programok képesek összekovácsolni a brigádot!

Milyen egy jó csapatépítő?

Erre a kérdésre nehéz rövid és lényegre törő választ adni, de megkísérlem.

Az első és legfontosabb kitétel, hogy a csapatépítő során olyan feladatokat adj a munkatársaknak, amelyeket vegyes csoportokban kell megoldaniuk. Azaz kombináld a különböző osztályokat, hogy azok a kollégák is megismerjék egymást, akik korábban egy-egy folyosói beszélgetésnél nem léptek komolyabb interakcióba egymással.

A csapatépítőknek azonban van egy komoly nehézsége is. A feladatokat ugyanis úgy kell megalkotnunk, hogy mindenki (vagy legalábbis minden csapatból legalább egy ember) meg tudja csinálni, közben pedig mindenki számára nyújtson kihívást. Ezáltal muszáj lesz együtt dolgozniuk a siker érdekében.

Ezzel kapcsolatban érdemes szakember segítségét kikérni. A tapasztalat és a szakértelem ugyanis rendkívül sok időt és energiát spórol meg. Ráadásul ezáltal könnyedén elkerülhetjük, hogy a csapatépítő kudarcba fulladjon, és éppen a kívánt hatás ellentétét érje el.

És még egy jó tipp.

Ha csapatépítőt szervezel, építs be olyan feladatokat is, amelyekhez nem adod a résztvevők kezébe a megoldáshoz szükséges eszközt, de a feladat megoldását természetesen elvárod. Ez ugyanis arra készteti a csapatokat, hogy a közös munka során a kreativitásukat is használják. Ezzel növelheted a bennük kialakult sikerélményt, valamint szorosabb kapcsolatot alakíthatsz ki a résztvevők között.

Mindez azért működik, mert élményt adsz a munkatársaidnak. Ennél nagyobb fegyvertény pedig aligha létezik a mai munkaerőpiacon. Valamint a következő gondolatokat élmény alapján rögzítheted a kollégák fejében:

  • egy vezetőre mindig szükség van a káosz elkerülése végett,
  • a kölcsönös felelősségvállalás elengedhetetlen,
  • a jó kommunikáció kritikusan fontos

Összefoglalva tehát az a lényeges, hogy csökkentsük a konfliktusra való hajlandóságot az együttműködéssel szemben. Mindezt ráadásul közös élményeken keresztül viszonylag könnyedén elérheted. Ha további hasznos tippeket szeretnél, amelyekkel hatékonyabbá teheted a céged működését, iratkozz fel a YouTube-csatornánkra vagy vegyél részt vezetőknek szóló tréningünkön.