Comline magazin

Válj hétről hétre jobb értékesítővé ingyenes és prémium tananyagainkkal.

Olcsóbb ma megtartani, mint újat találni

Ma egy vezető számára talán még kritikusabb a munkatársai stabilitása, energikussága és az, hogy jól érezze magát a helyén, mint bármikor korábban.

Könnyű ezt leírni, de nem mindig könnyű ezt megcsinálni és pláne nem könnyű folyamatosan fenntartani.

Van az a pillanat, amikor a munkatársban, vezetőtársban „belül szakad el valami” és hirtelen minden a viszályára fordul. Meginog az önbizalom, a kitartás, az energia szint. Minden nap küzdéssé válik, és már semmi sem okoz örömöt. Ha kérdezik tőle mi a baj, sokszor nem tudja határozottan megmondani, csak annyit tud: „elég-elég-elég”, „eddig-eddig-eddig vagyok”, hogy egy régi klasszikust idézzek.

Ezen a ponton nagyon könnyű elveszteni a munkatársat, ha nem tudunk kézzelfogható segítséget adni neki. Ezen a ponton nem elég eljátszani a „lelki szemetesládát”, mert a munkatárs már túl van azon a ponton, ahol csak úgy ki tudja beszélni magából a „bajt”!

Ma egy vezető számára talán még kritikusabb a munkatársai stabilitása, energikussága és az, hogy jól érezze magát a helyén, mint bármikor korábban.

Könnyű ezt leírni, de nem mindig könnyű ezt megcsinálni és pláne nem könnyű folyamatosan fenntartani.

Van az a pillanat, amikor a munkatársban, vezetőtársban „belül szakad el valami” és hirtelen minden a viszályára fordul. Meginog az önbizalom, a kitartás, az energia szint. Minden nap küzdéssé válik, és már semmi sem okoz örömöt. Ha kérdezik tőle mi a baj, sokszor nem tudja határozottan megmondani, csak annyit tud: „elég-elég-elég”, „eddig-eddig-eddig vagyok”, hogy egy régi klasszikust idézzek.

Ezen a ponton nagyon könnyű elveszteni a munkatársat, ha nem tudunk kézzelfogható segítséget adni neki. Ezen a ponton nem elég eljátszani a „lelki szemetesládát”, mert a munkatárs már túl van azon a ponton, ahol csak úgy ki tudja beszélni magából a „bajt”!

Ezen a ponton valóban meg kell fogni a kezét és meg kell tudni mutatni neki, hogy mi történik benne és mit tud vele csinálni. Fel kell vele ismertetni, hogy hol vesztette el az irányítást és kezdett sodródni az eseményekkel és vált azok áldozatává.

Van az a pillanat, amikor a munkatársban, vezetőtársban „belül szakad el valami” és hirtelen minden a viszályára fordul.

Az emberek általában nagyon erősek, gyorsan regenerálódnak. Ezt az is mutatja, hogy ha nem kapnak segítséget, akkor is képesek sokáig tűrni, szenvedni. Majd amikor „nem bírják tovább”, feladják és elmenekülnek, akkor is idővel képesek megnyugodni, eltemetni a kudarcot, a frusztrációt és újra kezdeni máshol.

De, még ha ez nem is nyilvánvaló, már nem ugyan olyan lelkesedéssel, és már nem ugyan olyan teherbírással. Mondhatnám, nem teljesen tiszta lappal indul a „második, harmadik, sokadik” kör.

Ez régen is így volt, most is így van. Az csak a különbség, hogy a mai helyzetben, erre egy vezetőnek érzékenyebbnek kell lennie, mert ma valóban olcsóbb megtartani a jó munkaerőt, mint levadászni az újat.

Kinek kell ezt csinálni?

Nem biztos, hogy minden vezetőnek értenie kell ehhez, de legalább egynek a cégben jó, ha van erről elképzelése. Szívem szerint azt mondanám, hogy egy HR vezetőnek (ha van ilyen a cégben) ez a tudás ma aranyat ér. Ha nincs, akkor annak a vezetőnek, akinek a fején ott van a „HR-es” kalap, akihez odamennek a kollégák, aki intézni szokta az „ilyen ügyeket” a cégben.

A legjobb, ha saját tapasztalata van, hogy hogyan működik, miért működik. De a minimum az, hogy tud róla, van olyan program, olyan hely, ahova el tudom küldeni azokat, akiknek megkopott a régi fénye és már inkább teher, nyűg, küzdés a munka, mint önmegvalósítás, teremtés, a boldog élet része.

A program 4 + 1 lépésben segíti át a nehéz helyzeten a munkatársat, vezetőtársat.

1. A HULLÁMVASUTAZÁS MEGSZÜNTETÉSE

Meg kell szüntetni a rendszeres hullámzást, és le kell csökkenteni az alkalmi hullámzás nagyságát.

Az első lépés, nem meglepő módon, az önbizalomról szól és annak rehabilitálásáról. Megértést kap a résztvevő arról, hogy miért tudja valaki elveszíteni az önbizalmát/magabiztosságát és ez hogyan befolyásolja az életét, a karrierjét, a személyes állapotát. Ez egy gyakorlatias lépés. A résztvevő, azonnal a gyakorlatban tud tenni azért, hogy visszaszerezze azt, amit elvesztett, vagy ha vezetőként vesz részt, akkor segítsen visszaszerezni munkatársának azt, amit elvesztett.

2. AKADÁLYMENTESÍTÉS (személyre szabott lépés)

Az első lépést követően, minden résztvevőnek lehetősége van egy állapotfelmérést kérni és egy személyes interjút követően, ha szükséges kap egy személyre szabott programot, ami elháríthatja a legnagyobb akadályokat, ami megakadályozhatja, hogy sikerrel végig tudja csinálni a program összes lépését és el tudja érni a kívánt maximális eredményt.

3. AKADÁLY A CÉLTALANSÁG – fel kell éleszteni a belső hajtóerőt

Minden vezető és munkatárs energiaforrása, a személyes motiváltsága. Ha ez hiányzik, a munka egy folytonos küzdéssé alacsonyodik. Itt kitisztázzuk, hogy mik is a jelenlegi céges célok és azok hogyan hangolhatóak össze a személyes célokkal. Pontos, precíz útiterv készül, ami tartalmaz minden fontos paramétert ahhoz, hogy követhető, megvalósítható legyen. Ezek azok a célok, amit érdemesnek tart a résztvevő, hogy elérje, amiben megtalálja a személyes motiváltságát és személyes boldogságát.

A precízen lépésről lépésre kidolgozott terv segít folyamatosan célorientált maradni, a nehéz pillanatokat túlélni, a kudarcokat feldolgozni. Értelmet ad a mindennapoknak, kitartást ad a hosszútávú célokhoz. Azt is mondhatjuk, hogy azok, akik részt vesznek ezen, komoly esélyük van a „happy endingre” 🙂

4. LÉLEKJELENLÉT ÉS KITARTÁS – nehéz pillanatok mindig lesznek, jobb ha felkészülünk rájuk

Személyes stabilitás fenntartása és megőrzése

Meg lehet mutatni minden résztvevőnek, hogy hol is vannak a tényleges határai! Aki képes megőrizni a lélekjelenlétét, aki képes kitartani a célok mellett, aki képes megküzdeni az ellenszándékokkal az képes a stabilitását folyamatosan fenntartani. Ez 100%-ban gyakorlat, mondhatni edzés! Ez megerősíti, rehabilitálja a magabiztosságot. Képessé teszi a résztvevőket, hogy nagy biztonsággal felismerjenek minden eltérítő erőt, leértékelő kommunikációt, ellenszándékot, burkolt rosszindulatot, és képesek legyenek azokat kezelni is azonnal, ellentmondást nem tűrően.  Ez az a képesség, ami ahhoz kell, hogy meg is tudja tartani a személy a stabilitását hosszútávon! Ez maga a személyes stabilitás!

5. PLUSZ EGY LÉPÉS: A VISSZARENDEZŐDÉS MEGAKADÁLYOZÁSA

Azaz, amíg a megszerzett tudás, képesség nem válik „természetes” részévé a vezetőknek, a kulcs munkatársaknak, addig fennáll a visszarendeződés veszélye, és szó szerint visszatér a „régi megszokásokhoz”. Ezért kell egy következetes edzői program, ami eléri, hogy magától értetődő szokássá váljon a megszerzett tudás és képesség napi használata.

Minden program annyit ér, amennyire sikerül a megszerzett tudást és képességet beültetni a napi gyakorlatba és szokássá tenni a profi szemléletet, hozzáállást. Ezért, mint egy jó edző, követjük az elért eredményeket, közösen kielemezzük a mutatókat. Ez egy igazi, „személyi edző” program. Mindenki abban kap segítséget, amiben szüksége van rá és abban kap megerősítést, amit jól csinál! A cél nem kevesebb, mint az, hogy minden résztvevő „ÚGY MARADJON”, azaz stabilan és megkérdőjelezhetetlenül képes legyen újra élvezni a munkát, lelkesnek, motiváltnak lenni és magabiztosan irányítani az életét. A program végére ezt már senki sem tudja elvenni Tőlük!

Kiknek lehet ez jó?

  • Vezetőnek, akinek emberekkel kell foglalkoznia nap, mint nap, képesek kell lennie motiválni őket, fenntartani a stabil teljesítményt.
  • Vezetőknek, akik csapatot építenek, ki kell választaniuk a megfelelő embereket, meg kell tudniuk nyerni másokat azoknak a céloknak, amit el akar érni.
  • Vezetőknek, akik tudják, hogy valaha jobban teljesítettek, lelkesebbek voltak, jobban élvezték a munkát, az életet.
  • Vezetőknek, akik mindent elértek és jelenleg „unatkoznak”.
  • Vezetőknek, akik a cég, a csapat motorja és több lóerővel, több energiával még sikeresebbek tudnának lenni.
  • Vezetőknek, akik a türelmük határán mozognak minden nap, könnyen dühbe gurulnak, fárasztja őket a sok képtelenség, ami körbeveszi, és az élet jelenleg egy küzdelem.
  • Kulcsembereknek, akik nem elég motiváltak, nem elég energikusak, nem elég kitartóak, és ezzel veszélyeztetik annak a célnak az elérését, amit a vezető kitűzött!

Minden lépést meg kell csinálni?

Természetesen az a jó, ha valaki a teljes programot elvégzi, megtanulja, megtapasztalja. De, minden lépés önmagában eredményt tud hozni.Ezért a hangsúly azon van, hogy milyen állapotban van jelenleg az, aki a segítségért nyúl. Az határozza meg, hogy hány lépéssel tud újra csillogó, energikus lenni!

Minden vezetőnek és kulcsembernek jár a stabilitás és a boldog élet!

Amennyiben szeretnél többet megtudni a 4+1 lépésről, vagy szeretnéd igénybe venni ezt a szolgáltatást, írj egy e-mailt az info@comline.hu e-mail címre vagy hívj fel minket a 06-70-3939-391 és felvesszük veled a kapcsolatot.