Comline magazin

Válj hétről hétre jobb értékesítővé ingyenes és prémium tananyagainkkal.

Mit tegyek, ha a legjobb embereim veszítik el a stabilitásukat?

Ma egy vezető számára talán még kritikusabb a munkatársai stabilitása, energikussága és az, hogy jól érezze magát a helyén, mint bármikor korábban.

Könnyű ezt leírni, de nem mindig könnyű ezt megcsinálni és pláne nem könnyű folyamatosan fenntartani.

Van az a pillanat, amikor a munkatársban, vezetőtársban „belül szakad el valami” és hirtelen minden a visszájára fordul. Meginog az önbizalom, a kitartás, az energia szint. Minden nap küzdéssé válik, és már semmi sem okoz örömöt. Ha kérdezik tőle mi a baj, sokszor nem tudja határozottan megmondani, csak annyit tud: „elég-elég-elég”, „eddig-eddig-eddig vagyok”, hogy egy régi klasszikust idézzek.

Van az a pillanat, amikor a munkatársban, vezetőtársban „belül szakad el valami”

Ezen a ponton nagyon könnyű elveszteni a munkatársat, ha nem tudunk kézzelfogható segítséget adni neki. Ezen a ponton nem elég eljátszani a „lelki szemetesládát”, mert a munkatárs már túl van azon a ponton, ahol csak úgy ki tudja beszélni magából a „bajt”!

Ezen a ponton valóban meg kell fogni a kezét és meg kell tudni mutatni neki, hogy mi történik benne és mit tud vele csinálni. Fel kell vele ismertetni, hogy hol vesztette el az irányítást és kezdett sodródni az eseményekkel és vált azok áldozatává.

Van az a pillanat, amikor a munkatársban, vezetőtársban „belül szakad el valami” és hirtelen minden a visszájára fordul.

Az emberek általában nagyon erősek, gyorsan regenerálódnak. Ezt az is mutatja, hogy ha nem kapnak segítséget, akkor is képesek sokáig tűrni, szenvedni. Majd amikor „nem bírják tovább”, feladják és elmenekülnek, akkor is idővel képesek megnyugodni, eltemetni a kudarcot, a frusztrációt és újra kezdeni máshol.

De, még ha ez nem is nyilvánvaló, már nem ugyan olyan lelkesedéssel, és már nem ugyan olyan teherbírással. Mondhatnám, nem teljesen tiszta lappal indul a „második, harmadik, sokadik” kör.

Ez régen is így volt, most is így van. Az csak a különbség, hogy a mai helyzetben, erre egy vezetőnek érzékenyebbnek kell lennie, mert ma valóban olcsóbb megtartani a jó munkaerőt, mint levadászni az újat.

Ha nincs ilyen szakember a cégben?

Ha nincs ilyen szakember a cégben, igyekszek adni egy átfogó képet, mit tud csinálni egy vezető.

Először is a legfontosabb, hogy megszűnjön, de legalább is csökkenjen a munkatárs „hullámvasutazása”. 

Nem meglepő, de a hullámvasutazást az önbizalom csökkenése, a magabiztosság zuhanása okozza. Több kiváltó ok is lehet, leértékelés, alulértékelés, jogtalan kritika, esetleg elnyomás. Természetesen a vezetőnek a munkahelyen belül kell keresnie és megszüntetnie ezt a forrást. Ha ez kívül van – család, külső környezet – akkor csak fel tudja hívni a munkatárs figyelmét, hogy ezt kezelnie kell, de legalább is el kell távolodnia amennyire csak lehet a forrástól.

Tudom, hogy ez nem mindig könnyű, néha a vezetőtől is stílusváltást igényel, de megéri megtenni! 

Természetesen, ha ez nem segít és a munkatárs értékes, akkor érdemes szakemberhez elküldeni, aki kideríti a valódi forrását a hullámvasutazásnak és kezelik közösen a munkatárssal.

Második lépés a munkatárs energetizálása.

Minden vezető és munkatárs energiaforrása, a személyes motiváltsága. Ha ez hiányzik, a munka egy folytonos küzdéssé alacsonyodik. A vezetőnek érdemes tisztáznia, hogy mik is a jelenlegi céges célok és azok hogyan hangolhatóak össze a munkatárs személyes céljaival.Addig érdemes ezen közösen dolgozni, amíg a munkatárs megtalálja a személyes motiváltságát is a célok között.

Ezt a lépést, nem mellesleg, érdemes minden munkatárssal megcsinálni rendszeresen, mert értelmet ad a mindennapoknak, kitartást ad a hosszútávú célokhoz. 

Minden vezető és munkatárs energiaforrása, a személyes motiváltsága. Ezért fontos, hogy megfelelő figyelmet és időt szánjunk a motivációra

Miért nem fog visszarendeződni?

Vissza fog rendeződni minden, ha csak nem tartjuk rajta folyamatosan a figyelmet a munkatárson. Az a vezető, aki már kezelt ilyen munkatársat tudja, hogy nagy a visszarendeződés veszélye, mert a szokás nagyúr!

Érdemes 4-6 héten keresztül folyamatosan figyelemmel kísérni a változásokat. Ha látjuk, hogy újra felüti a fejét a „jelenség” azonnal fel kell hívni a figyelmét a munkatársnak, hogy nem használja, nem csinálja azt, amiben megegyeztek. Ez olyan mint az edzés, előbb utóbb természetessé válik, és akkor stabil eredményt érünk el.

Amennyiben kérdésed van, vagy többet szeretnél megtudni a témáról gyere el a vezetőknek szóló tréningünkre, ahol többek között erről is szó lesz.