Értékesítőként olyan piacon dolgozol, ahol alkudozni szoktak? Miért kezdünk el nyugodt szívvel alkudozni egy fatevére a tunéziai piacon és, miért megyünk bele mindenféle alku nélkül az árba egy belvárosi ékszerboltban, egy aranylánc esetében? Ki dönti el, hogy mikor, miért és hol lehet áralkut kezdeményezni?

Szerinted Neked értékesítőként muszáj engedned a vevőnek?

Hát nem! Itt is fontos a kölcsönösség elve. Segítek, hogy Neked és a vevődnek is jó érzésetek legyen az üzletkötést követően.

Miért akar alkudni?

Mert senki nem a nehezen megkeresett pénzének az ellensége. Természetes, hogy ilyen szempontból a vevőddel ellentétes oldalon álltok. Ő minél kevesebbet akar adni, Te minél többet akarsz kapni. De, miért is kellene odaadnod az árrést, vagy a jutalékod egy részét, hiszen azért Te dolgoztál meg, nem is akárhogyan.

Az áralku egyes értékesítési területen az értékesítési folyamat része, ennek ellenére nem kell feltételek nélkül belemenni

Az áralku harc

Mert hogy ez tényleg egy harc kettőtök között, ne legyenek illúzióid ezzel kapcsolatban. Neki jóleső érzés alkudni, Te viszont bár akarsz értékesíteni, nem minden áron.

Vegyünk egy példát. Te tízért adod az árudat, de a vevőd csak kilencért akarja megvenni. Ilyenkor gondolkodj el rajta, miben hibázhattál. Hiszen ha jól végzed a dolgod, ismered az igényeit, a félelmeit, a vágyait, elmondtad a termék előnyeit, akkor ő vajon, miért értékeli le? Hiszen azzal, hogy nem éri meg neki tízért, csak kilencért, ezt teszi. Leértékeli a termékedet. Lehet, hogy nem értett meg mindent, nem voltál elég világos. Tehát foglald össze újra a termék hasznait.

Az áralku menete

Nyugtázd, amit tudsz. Mondd el neki, hogy örülsz, hogy meg akarja venni a terméket. Igen, értetted, hogy tíz helyett kilencért. De a tíz azért tíz, mert a következő előnyökhöz jut ezért az árért… És itt sorolj fel újra mindent, ami fontos a számára. Szembesítsd vele, miért is van szüksége a termékre, miért is döntött úgy, hogy kell neki. Hiszen akarja. Meg akarja venni.

Ha jól végzed a dolgod, ismered az igényeit, a félelmeit, a vágyait, így megfelelően érveid lesznek az áralku kezeléséhez

Ha megérti, amit mondasz, de ragaszkodik a kilenchez, tudatosítsd, hogy valamiről le kell, hogy mondjon. A teljes csomagot nem kaphatja meg. Persze lemondani semmiről sem akar. De Neked sem kell fejet hajtanod az akarata előtt. Sorold fel az opciókat, adj választási lehetőséget, miről mondhat le. Ha nem akar semmiről, akkor kérdezd meg, mit tud felajánlani az árért cserébe. Ha mondjuk egy több évre szóló beszállítói szerződést, akkor 9,4-ért oda tudod adni.

Mert ez az áralku lényege. Ha rájön, hogy muszáj neki is valamit adni azért, hogy kaphasson, abba fogja hagyni az alkudozást.

Hogyan legyél Te is kitartó? Hogyan nyerj (majdnem) mindig?

Képezd magad, és alkalmazd is, amit tanultál. Az önképzéshez találsz tudást a blogunk többi cikkében.

A jó módszerek elsajátítása a tapasztaltaktól, magadat kívülről látni, előre felkészülni nehéz és nehezebb szituációkra, mind segítséget jelenthet. A tréningjeinken ezzel foglalkozunk, és Veled, hogy tovább fejleszthesd magad. Hogy ne csak keményen, de hatékonyan és eredményesen gyakorolj és dolgozz.

Ha szeretnél jobb értékesítő lenni, akkor segítünk Neked tárgyalástechnika tréningünkön: https://comline.hu/targyalastechnika-trening/

Garanciák a sikerre

Hogy lásd mennyire hiszünk a tréninjeinkben, 100%-os garanciát adunk rá. Ha tréning közben úgy érzed nem azt kaptad, amiért jöttél, a tréning teljes árát visszaadjuk Neked.

Ha már voltál képzésünkön és tetszik amit csinálunk, vagy ha úgy érzed mehetne még jobban, akkor csatlakozz Comline Sales Klub-unkhoz. Ahol rendszeresen publikáljuk friss cikkeinket, videó és hanganyagainkat és csatlakozni tudsz a zárt Facebook-csoportunkhoz is, amelynek kereteiben hasonszőrűeknek teheted fel a kérdéseket, amikre szakértő választ kapsz.