Comline magazin

Válj hétről hétre jobb értékesítővé ingyenes és prémium tananyagainkkal.

Hogyan legyek jó vezető?

Ez a kérdés nagyon sok vállalkozóban és cégvezetőben felmerül időről-időre. Valakiben a vezetési kudarcai okozzák, hogy foglalkozzon a kérdéssel, mások egyszerűen csak fejlődni akarnak vezetőként. Tény, hogy egy vezető, általában minden munkatársánál nagyobb hatást gyakorol egy vállalkozás vagy cég életére.

Ő a rendszerek működtetője. Kisebb cégekben a rendszerek építője is. És neki kell mozgásba hozni, és mozgásban tartani a dolgokat. Ezért a „hogyan legyek jó vezető?” kérdés megválaszolása valóban profitba vágó, komoly feladat. De mindenképpen érdemes meg válaszolni, ha sikeres vállalkozást akarunk építeni és irányítani.

A mélyvíz módszer nem hatékony

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a munkatársak idővel beletanulnak a munkakörükbe, és egyre hatékonyabban végzik majd a feladataikat. A vezetők többsége kimondva vagy kimondatlanul ezzel egyetért.

Sajnos ebben az elgondolásban van annyi igazság, ami életben tartja ezt a vélekedést, és ezzel óriási növekedési lehetőségektől fosztja meg a cégeket.

Ugyanis magas szintű önálló betanulásra a munkatársak nagyon kis része képes csak, valószínűleg csak pár százalékuk. A többiek csak elindulnak, és általában csak a szükséges minimumot sajátítják el, azt is rengeteg költséges hiba árán. Ilyen módon, a hibákból tanulva azonban hiányozni fognak az igazi fejlődéshez szükséges elméleti alapok. Ezért aki csak a gyakorlatban tanul, ritkán tud jól alkalmazkodni az új kihívásokhoz és a felmerülő nehéz helyzetekhez.

A vezetői önképzés

Ugyanezek az elvek érvényesek a vezetőkre is. Egy vezetőnek sem ideális, ha a mélyvíz módszert választja, és megpróbál a gyakorlatból rájönni a vezetés technológiájára. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkatársakhoz hasonlóan, a vezető is rengeteg hibát fog elkövetni, mire néhány működő módszert ki tud kísérletezni. Csak ezek a hibák sokkal többe kerülnek, mint egy átlagos munkatárs hibái, hiszen a vezető sokkal nagyobb hatást gyakorol a cégre, mind pozitív, mind negatív esetben.

Persze a vezetés elméletéről és technikáiról számos könyvet adtak már ki, amelyek hozzáférhetőek bárki számára. A vállalkozók és cégvezetők többsége pedig tucatszámra vásárol is népszerű, illetve szakkönyveket egyaránt a vezetés témájában. Sajnos a felmérések szerint, a megvásárolt könyveknek csak kevesebb, mint 10%-át olvassák el.

De ennek oka nem a vezetők „lustaságában” keresendő. Még csak nem is abban, hogy a túlterhelt vezetőknek nincs idejük könyveket olvasni. Hanem abban, hogy a legtöbb könyv nem elég gyakorlatias, és nem a jelenkor magyar vállalkozói számára íródott. A felvetéseik jól hangzóak, a megoldásaik ütősek, csak többségében nem alkalmazhatóak az olvasók tényleges problémáira a vállalkozásuk mindennapjaiban. Ezért az átlagos vezető a második könyve felénél abbahagyja az „önfejlesztést”.

Akkor mégis hogyan legyek jó vezető?

Még ha találunk is néhány kiváló könyvet a vezetésről, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vezetést nem könnyű könyvekből megtanulni. Tulajdonképpen semmilyen gyakorlatias dolgot sem az, kezdve a kézműves szakmáktól, a különböző sportokon át, a mérnöki feladatokig. És majdnem minden szakirodalom elismeri, hogy a vezetés egy nagyon is gyakorlatias tevékenység. Vannak elméleti alapjai és törvényszerűségei. Ezeket meg lehet tanulni könyvekből. Csak azt kell tudnunk, hogy a vezetés témában megjelent több ezer könyv közül melyik tartalmaz a mi helyzetünkre és területünkre megfelelő adatokat, és melyik nem.

De ahhoz, hogy jó vezetőkké váljunk, bizony sok gyakorlásra is szükségünk van. A vezetői módszereket és technikákat nem elég ismerni, hanem a használatukat is el kell sajátítanunk. Ezt követően addig gyakorolni a technikákat, hogy az már a készség szintjén menjen. Ezt nem éri meg könyvekből megtenni, és nem érdemes a saját cégünkön sem „gyakorolnunk”. A leggazdaságosabb és leghatékonyabb út az, ha részt veszünk egy, már a gyakorlatban bizonyított, és az idő próbáját is kiállt vezetőképző tréningen.

A Comline több mint 21 éve képez sikeresen vezetőket. Az értékesítési vezetői tréningünkön megmutatjuk, hogyan tudod a lehető legtöbb tartalékot kihozni mind a piacodból, mind pedig az értékesítőidből. A tréningen megismerkedhetsz vezetői eszközökkel, trükkökkel, praktikákkal és motivációs módszerekkel egyaránt. Kattints a képre és ismerd meg tréning részleteit.