Comline magazin

Válj hétről hétre jobb értékesítővé ingyenes és prémium tananyagainkkal.

Ezt a 3 problémát kell megoldanod, ha képtelen vagy vezetőként motiválni magad

A motiváció az élet minden területét tekintve alapkérdés. A reggeli ébredéstől, a mindennapi teendők elvégzésén át, egészen a munkatársaink, beosztottaink buzdításáig, folyamatosan motiválunk. A motiváció a siker alapköve. Azonban magadat rávenni egy probléma megoldására általában nehezebb, mint másoknál elérni ugyanezt. Aktuális cikkünk ezt a kérdést igyekszik alaposan körüljárni.

Nem vagy egyedül a problémával, az önmotiváció mások számára is kihívás

Nemrégiben megkérdeztünk több mint 70 vezetőt az értékesítőkkel és a vezetéssel kapcsolatos kérdésekben. A válaszadók nagy része azt nyilatkozta, hogy nem csak az emberek, munkatársak és beosztottak buzdítása okoz problémát számára, hanem az önmotiváció is.

Ha te nem értesz egyet a megkérdezettek többségével, hiszen nap mint nap ugyanazzal az elánnal vagy képes nekiveselkedni a mindennapi teendőknek, a sokszor monoton, ismétlődő kihívásoknak, jó hírem van: nem kell végigolvasnod ezt a cikket. Hiszen te már tudod a titkot.

Ha azonban számodra is problémát okoz az önmotiváció, görgess tovább, mert hasznos tippekkel gazdagodhatsz.

A motiváltság 3 legnagyobb ellensége

Mint a népmesében, az életben is meg tudunk különböztetni 3 olyan motívumot, olyan jelenséget, amelyek a főhős (te magad) útjába állnak, amelyek lerombolják a motivációdat.

  1. Nem elég jó a cél, amiért dolgozol.
  2. Nem vagy ura a dolgoknak.
  3. Nem vagy jó csapatjátékos.

Azt javaslom, vizsgáljuk meg alaposabban a kérdéskört.

Tisztázz három kérdést, hogy soha többé ne legyen gondod az önmotivációval!

1. Tisztázd a célt, amiért dolgozol

Ezzel kapcsolatban a legfontosabb kérdés, hogy látod-e a megvalósítandó célban a személyes céljaid megvalósulását? Ezzel nem árultam el nagy titkot, hiszen mások motiválásának is ez az egyensúly a kulcsa.

Viszont egy munkatárs, egy beosztott számára egyszerűbb megmutatni, hogyan találkozhat a jövőben a személyes és a vállalati cél. De mi a helyzet ugyanezzel egy vezető esetében?

Ossz ketté egy üres lapot. Az egyik oldalra írd fel, mik azok a mindennapi célok, amelyekkel az embereiddel együtt megbirkózol – lényegében tehát, milyen vállalati célokért küzdesz nap mint nap –, a másik oldalra pedig azt, hogy mi a te személyes célod. Ha ez megvan, máris jobban körvonalazódik, hogy a két út a jövőben találkozik-e, és ha igen, várhatóan hol.

2. Hogyan lehetsz a dolgok ura?

Alapjaiban határozza meg a dolgokhoz való hozzáállásodat az, hogy mennyiben érzed magad a helyzet urának. Minél kevésbé érzel kontrollt a dolgok felett, annál feszültebb és idegesebb leszel, ezáltal egyre kevésbé tudsz hatékonyan dolgozni, aminek pedig a személyes motivációd látja kárát.

Ha túl sokszor szembesülsz azzal, hogy a dolgok kicsúsznak az irányításod alól, ha több alkalommal érzed azt, hogy nem tőled függ a siker, gyakran érezheted úgy, hogy az energiaszinted nullára csökken, innen pedig nehéz visszajönni.

Ez jellemzően akkor figyelhető meg, ha a dolgok csak történnek veled, de nem te irányítasz. De mit tehetsz azért, hogy ez megváltozzon?

Korábban írtunk egy cikket a vezetői stresszről, ennek elolvasása már önmagában is sokat segíthet. Ezenfelül pedig érdemes a csúcsra járatott vezetői technikákat és eszközöket eltanulni – ezekről írhatnék egy shortcutot, de ámítás lenne. A megoldás: rengeteg olvasás vagy szakmai tréning. Nincs gyorstalpaló tudásösszegző. Arról már nem is beszélve, hogy minden cégnek egyedi eszközrendszerekkel kell(ene) dolgoznia, hogy a lehető legeredményesebben működhessen. (Ennek felállításában tudok neked segíteni, keress bizalommal írj az info@comline.hu e-mail címre!)

3. Hogyan légy jó csapatjátékos?

Sokszor látom azt, hogy egy vezető lényegesen többet dolgozik, mint egy munkatárs. Ez elsőre pozitívnak tűnhet, az eredmény azonban a legtöbb esetben nem az. Ez ugyanis idővel akkor is lemeríti a vezetőt, ha jók a cég eszközrendszerei, a folyamatok általa kontrolláltak, valamint a céges és egyéni célok is találkoznak.

A vezető nem azért vezető, hogy többet dolgozzon, mint a munkatársai. Egyetlen ember sem bírja azt a munkatempót, ami már a rekreációs idejét is felőrli.

Ennek hatására ugyanis idővel garantáltan bekövetkezik az a jelenség, hogy a rekreációs idejét is munkával tölti.

A vezető feladata elérni, hogy a feladatokat elvégezzék, illetve a célokat elérje a csapat. Nem feladata azonban magának elérnie a célokat, ahogyan nem feladata az adott teendők konkrét elvégzése sem.

Mondok egy egyszerű példát: a focipályán futballozó 11 játékos az edző előzetes felkészítése és utasításai alapján nyerik meg vagy veszítik el a mérkőzést – ez egyszerűsített példa, de a lényeget jól szemlélteti. Az edző azonban, alakuljon a meccs képe bárhogyan is, nem lépi át az oldalvonalat, hogy maga védekezzen vagy hajtson végre egy támadást.

Az, hogy jó csapatjátékos légy, nem csak azért fontos, mert ezáltal elkerülheted a kiégést, hanem azért is, hogy a csapattársaid, az alkalmazottak, a munkatársak maguk is megszerezzék a saját sikerélményeiket, amelyekből feltöltődhetnek. Ez pedig kulcskérdés a cég hosszútávú eredményes működése szempontjából.

Ha ezt a három kérdést felteszed magadnak, és egyenként megválaszolod őket, máris hatalmas lépést tettél az önmotiváció útjain. Ha további hasznos tanácsokkal szeretnél gazdagodni, csatlakozz a Comline előfizetői rendszeréhez.

Kérdésed van vagy gyakorlati eszközökkel bővítenéd a meglévő tudásodat? Gyere el a vezetői tréningünkre, ahol további eszközöket és módszereket adok át a motiváció témája mellett az értékesítés rejtett tartalékainak a kiaknázásához.