Comline magazin

Válj hétről hétre jobb értékesítővé ingyenes és prémium tananyagainkkal.

Emberismeret az értékesítésben

„Ismerd meg az ellenséget!” Ez volt a régi hadvezérek leggyakoribb tanácsa. Holott az emberismeret még kifizetődőbb, ha nem ellenségekről, hanem üzleti partnerekről szól. És egyenesen aranyat ér az értékesítésben!

Miért kell az értékesítéshez emberismeret?

A legkiválóbb ókori kínai hadtudományi mű, A háború művészete cégvezetők számára is tartogat hasznos stratégiai tanácsokat. Szerzője, Szun-ce így vélekedik: „aki ismeri az ellenséget, és ismeri önmagát, száz csatában sem kerül veszélybe. Aki nem ismeri az ellenséget, ám ismeri önmagát, egyszer győz, másszor kudarcot vall. Aki sem az ellenséget, sem önmagát nem ismeri, minden csatában vereséget szenved.”

De tegyünk csak le a háborús nyelvezetről, mert ez a legkevésbé sem célravezető, és alkalmazzuk inkább az emberismeret tanácsát a sokkal békésebb és kifizetődőbb értékesítésre!

Emberismeret és önismeret

A klasszikus tanács együtt emlegeti a kettőt, és egyformán fontosnak tartja a sikerhez. Ez az értékesítés terén sincs másképp. Ha az értékesítő mind önmagát, mind az ügyfelet behatóan ismeri, összes emberi erősségével és gyengéivel együtt, „száz csatában sem kerül veszélybe”. Mind ahányszor eladni próbál, sikeres lesz!

De ha az ügyfél megismerése gondot okoz, mert ezen a téren kettőn áll a vásár, és nincs készen kapott emberismeret, az értékesítés még mindig sikeres lehet némi önismerettel. Ez szintén tréning kérdése, nem veleszületett, titokzatos képesség. Csupán egy kis bátorság és hozzáértés szükséges ahhoz, hogy az értékesítő elsajátítsa a megfelelő specialistától.

Végül azonban, ha a fentiek közül egyik sincs meg, a cégvezető csapata „minden csatában vereséget szenved”. Más szóval: tréning nélkül nem megy!

Nem lehet megúszni a tanulást

Azok, akik azt hitték, hogy az iskolapadból kikerülve a tanulást végre abba lehet hagyni, hatalmasat tévedtek. Ellenben azok, akik a Comline-ba jártak tanulni, évente átlagosan 100.000.000 Ft-nyi plusz üzletet kötnek a tréningeink nyomán.