Comline magazin

Válj hétről hétre jobb értékesítővé ingyenes és prémium tananyagainkkal.

A stressz már álmodban sem hagy békén?

Aki megtapasztalta már, az tudja, mennyire fárasztó, kimerítő tud lenni a stressz. Széles körben elfogadott tény, hogy a stressz képes felülírni mindent, amit az egészségünk érdekében teszünk, legyen az egészséges táplálkozás, testedzés, folyadék bevitel, vitamin bevitel. Sőt, még a stabil emberi kapcsolatainkat is alá tudja ásni.

Jellemzően, először mentálisan fáradunk bele a stresszbe, majd jönnek a testi tünetek.

Sajnos a vezetők között általános jelenség a stressz és kevés olyan vezető van, aki nem tapasztalta volna meg ideig-óráig. Őszintén, én magam is jól tudom, miről írok. Az ok, hogy ezt a témát választottam az, hogy tudom milyen lépéseket kell tenned, hogy lecsökkentsd a stressz forrásait.

A stressz forrásait azokon a területeken tudod csökkenteni, ami felett kontrollod van. Úgy is megfogalmazhatom, a saját házad táján vagy képes először csökkenteni a stressz forrásait. Hidd el, ez nem kevés! A legtöbb stresszt egy vezetőknek a túlterheltség okozza.

Jellemzően először mentálisan fáradunk bele a stresszbe, majd ezt követően jönnek a testi tünetek.

A vezetőkre nehezedő stressz forrásai

Sok vezető cipeli azt a keresztet, hogy „mindenre figyelnem kell, mindenről tudnom kell, semmi nem történhet az engedélyem nélkül”. Ezt tetézi a munkatársak által okozott stressz, amelyek lehetnek ismétlődően elforduló hibák, belső viszályok/konfliktusok. Lehet inkompetencia, motiválatlanság, lustaság, felelőtlenség, rosszindulat és még sorolhatnám. Mint vezető, létfontosságú, hogy csökkentsd ezen források számát és gyakori előfordulását magad körül.

Azt mondanom sem kell, hogy a vezető is ember, és ha még oly erős és jó képességű is, előbb-utóbb felőrlik a nyugalmát, kiegyensúlyozottságát, magabiztosságát ezek a stressz források! Amikor ebben a helyzetben van egy vezető, azon veheti észre magát, hogy cinikussá és szkeptikussá válik. Egyre többször éri utol a gondolat, hogy „mit, miért nem lehet megcsinálni”! Sőt, rengeteg példa mutatja, hogy folyamatosan sodródhat egy „rutinállapot” felé, amikor már csak arra van energiája, hogy a mindennapi rutinokat „futtassa”, minden kreativitás, kreálás nélkül! Lehet, hogy be sem vallja magának, de már a „majd lesz valahogy” pályán mozog.

Sok vezető cipeli azt a keresztet, hogy „mindenre figyelnem kell, mindenről tudnom kell, semmi nem történhet az engedélyem nélkül”

Mi történik ha mindez így marad?

Ugye, azt mondanom sem kell, hogy ez hova vezet rövid úton, igaz?

DE! Ennek nem kell megtörténnie és eljutnia végső stádiumba! Nem is írnék olyan témáról, aminek nincs megoldása, csak csámcsogni lehet rajta!

Nézzük azt a megoldást lépésenként, amit rendszeresen nyújtunk vezetőknek és érünk el eredményt nap, mint nap.

 1. lépés: a vezetővel közösen pontosítjuk a hozzá tartozó terület célját. Majd pontosan definiáljuk a területétől elvárt eredményeket!
  Vezetői nézőpontból gyakorlati példákon keresztül elemezzük, hogy a vezető maga inkább „teremti” a rábízott területet, vagy inkább már „nem teremt” hozzáállással dolgozik. Ez nem egy könnyű lépés feltétlenül, de nagyon gyors tisztánlátást eredményez.
  Ha a vezető már túl kritikus, túl sokat mutogat kifelé és csak másban keresi a hibát, a konzultáns megmutatja a vezetőnek az „ártó tett mechanizmus” jelenségét, és segít meglátni a vezetőnek, hogy esetleg hol mulasztott, esetleg hol rombolt mostanában.
  Az első lépés jellemzően 2,5-3 órát vesz csupán igénybe.
  Az első lépés vízválasztó. Ha a vezető „jól veszi” folytathatjuk a közös munkát.
 2. lépés: az első lépésben összegyűjtött adatok alapján meghatározzuk, hogy milyen állapotban van a vezető – válság, veszély, kétség, esetleg zűrzavar, hogy pár lehetségest említsek példaként. Közösen kijelöljük, mi igaz rá, mi igaz a területére és mi igaz az embereire. Közösen kidolgozzuk a kijelölt állapothoz tartozó kezelési lépéseket. Kidolgozzuk a kezelést minden területre.
  Ennek a lépésnek az időtartama nagyon függ attól, hogy mennyire „alacsony” állapotba sikerült lecsúsznia, milyen „mélyről” kell felküzdenie magát a vezetőnek. Jellemzően 4-8 óra.
 3. lépés: itt a vezetőt már a lelkesedés, az erős szándék jellemezi, hogy a dolgok jóra forduljanak. Hogy ez meg is történjen, miniprogramot dolgozunk ki a kitűzött célok elérésére határidőkkel, felelősökkel, elvárt rész és végső eredményekkel. Ekkorra már a vezetőnek újra termelőbe kell fordulnia és újra magabiztosságot fog érezni, és élvezni tudja újra a munkát.
  A miniprogram megírása 6-8 óra közös munkát igényel.

Igaz az, hogy ezzel már komolyan csökkenteni lehet a nyomasztó stresszt?

Tapasztalatból mondom, hogy IGEN!

Egyetlen vezetőnek sem kell elviselnie a stresszt! Főleg, mert ki lehet irtani a forrását. Természetesen, ettől még bőven marad a vezetőnek teendője, csak azok már jobban az ő kontrollja alatt lesznek és ezért „pusztán” feladatokká válnak és elérendő célokká.

Ha olvasás közben azt érzeted, hogy ezt rólad írtam, ne habozz! Nem kell viselni a stresszt, az nem normális állapot. Írj mailt az info@comline.hu címre, és segítünk!