Comline magazin

Válj hétről hétre jobb értékesítővé ingyenes és prémium tananyagainkkal.

A különböző értékesítési csatornák használata

Ma már nagyon kevés vállalkozás engedheti meg magának, hogy a bevételei megszerzése érdekében ne támaszkodjon különböző értékesítési csatornák használatára. A legtöbb cég piacán alapvető változások mentek végbe az elmúlt években. Folyamatosan változnak a fogyasztói szokások és maguk az értékesítési csatornák is alaposan átalakultak.

Ha csak, az online csatornák elmúlt 7-8 évben történő fejlődését nézzük meg, már az is látványos. 9-10 éve, még csak néhányan hallottak a Facebookról. De biztos, hogy egyetlen szakértő sem tudta volna megjósolni, hogy mára ez a kommunikációs csatorna ilyen jelentős szerepet fog játszani az online értékesítés területén.

A lényeg az, hogy a különböző értékesítési csatornák úgy tekinthetőek, mintha annyi külön vállalkozásunk lenne, ahány egyedi értékesítési csatornával rendelkezünk. Ennyi különböző forrásból származhatnak a bevételeink. Ezért bölcs dolog kiépíteni minél változatosabb csatornákat a cégünk számára. Nézzük meg, hogyan!

A leggyakoribb értékesítési csatornák

Sok iparágban máig elengedhetetlen a fizikai bolt használata. Ennek gyakori esete az, amikor az egész vállalkozás egy vagy több boltból áll. Tipikusan ez a helyzet a kiskereskedelem területén, kezdve a kis családi boltoktól, egészen a multinacionális áruházláncokig.

Úgy tűnik, megkerülhetetlen számos iparágban, és a legerősebb talán a vállalatok közötti értékesítés területén, az a személyes értékesítés. Minden olyan termék esetében, ahol komoly technikai háttértudás szükséges a használat megértéséhez, elengedhetetlen a személyes értékesítő jelenléte. Mivel segít az ügyfélnek eligazodni a jellemzők és műszaki paraméterek kavalkádjában.

A személyes értékesítés feltehetőleg még sokáig velünk marad a luxuscikkek, illetve általában a magas árfekvésű termékek esetében. Főleg azoknál, amelyeket az ügyfeleknek nehéz megkülönböztetni az alacsonyabb árú versenyző termékektől.

Az értékesítési csatornák következő kategóriája, amely az elmúlt években rohamosan hódítja el a forgalmat a többitől, az online vagy más szóval internetes kereskedelem. Talán nem lesz képes minden iparágban, és termékcsoportot illetően helyettesíteni a hagyományos boltokat és a személyes értékesítést.

Mindazonáltal az internetes kereskedelem és a közösségi média gyökeresen átalakítja a többi értékesítési csatorna működését is. Például, egyre gyakoribb jelenség – amire a bolttulajdonosok már egy ideje panaszkodnak, – hogy a vevők továbbra is a boltokban válogatnak, próbálják ki és fel a termékeket. De végül nem ott vásárolnak, hanem az általában olcsóbb internetes áruházakban.

Az értékesítési csatornák használata

Vállalkozóként, vagy cégvezetőként arra érdemes odafigyelnünk, hogy kihasználjuk a különböző csatornákban rejlő erőt és lehetőségeket. Ha nem vagyunk elégedettek a cégünk jelenlegi bevételi szintjével, akkor az egyik kézenfekvő út a bevételeink növelésére az újabb értékesítési csatornák működésbe állítása.

Ha minden évben ki tudnánk alakítani egy-egy újabb értékesítési csatornát a termékeinknek, akkor cégünk folyamatos növekedésben maradna. Természetesen a meglévő csatornák fejlesztését, és minőségük javítását sem érdemes elhanyagolnunk. Például, ha rendelkezünk bolttal, akkor figyeljünk oda annak esztétikus megjelenésére és tisztaságára. Értékesítőinket pedig rendszeresen képezzük, hogy hosszú távon is sikeresek maradhassanak és követni tudják az új trendeket és értékesítési módszereket.

Az értékesítők eredményességének fejlesztéséről, hatékonyságuk növeléséről és vezetésükkel kapcsolatos módszerekről szól az értékesítési vezetői tréningünk. Itt azonnal alkalmazható eszközöket osztunk meg a vezetőkkel, hogy a személyes értékesítésből is ki lehessen hozni a maximumot.