Comline magazin

Válj hétről hétre jobb értékesítővé ingyenes és prémium tananyagainkkal.

A csapatépítés célja

A csapatépítési programok szervezése egyre népszerűbbé vált az elmúlt években a vállalkozások körében. Nagyon sok cégvezető van tudatában annak, hogy mennyire fontos egy jó csapatot létrehozni és magasan tartani a csapatszellemet. Ugyanakkor egyre kevesebben vélik úgy, hogy a hagyományos csapatépítési elképzelések kellően működőképesek.

Természetesen a csapatépítés célja lehet az is, hogy a munkatársak közösen töltsenek el némi időt egymás társaságában, a munkahelyen kívül. Az ilyen időtöltések, bulik, rendezvények, kirándulások, stb. alkalmat teremthetnek arra, hogy személyesebb alapon ismerjék meg egymást. Ezek a kötődések, jó beszélgetések, közös érdeklődési területek felfedezése valóban hozzájárul a jobb emberi kapcsolatok kialakításához és fenntartásához a munkahelyen.

Ezáltal, ténylegesen javulhat a munkahelyi légkör a csapatépítési programot követő hetekben. Azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen „élmény alapú” vagy a kizárólag személyes kapcsolatokra szorítkozó csapatépítések eredményessége az idő múlásával erősen csökken. A hosszú távon is tartós és eredményes csapatépítés megvalósításához más csapatépítési módszerek szükségesek.

A hatékonyságnövelő csapatépítés

Talán kevésbé hangzik szórakoztatónak, de a legmaradandóbb csapatépítési eredményeket akkor lehet elérni, ha a csapatépítés célja elsődlegesen és közvetlenül a cég hatékonyságának javítása. Erre sajnos nem alkalmas helyszín egy kirándulás, vagy a tekepálya. Egy 2-3 napos belső műhelymunka során azonban, döbbenetes változások érhetőek el ezen a téren, és egyáltalán nem igaz, hogy ez unalmas lenne. Ellenkezőleg.

A műhely első részében felszínre kerülhetnek régen elfeledett, vagy különböző okokból szőnyeg alá söpört nézeteltérések, ellentétek, félreértések, egymás munkájának téves értelmezései. Sőt sok ember egy ilyen hatékonyságnövelő csapatépítési műhelyen kerül tisztába először teljesen azzal, hogy a saját munkakörében mik a tőle elvárt eredmények, amiket el kellene érnie. Valamint az is jelentősen pontosításra szokott kerülni, hogy konkrétan milyen tevékenységeket kellene végeznie, ezen elvárt eredmények elérése érdekében.

Egy ilyen műhelymunka alkalmas arra, hogy teljesen kisimítsa egy cégben a működési folyamatokat, és kiküszöbölje az esetleges átfedéseket vagy lehulló labdákat. Ezzel pedig lényegében a cégen belüli konfliktusok és viták azon forrásait szünteti meg, amelyek egyben a vállalati hatékonyság legnagyobb rombolói is voltak. Ezáltal kapcsolódik össze a csapatépítés és a hatékonyság.

A csapatépítés elvárható eredményei

Amennyiben egy vezető átviszi a csapatát egy ilyen csapatépítő műhelyen, amelynek célja lényegében a szervezeti hatékonyság, akkor meglepődve fogja tapasztalni, hogy a kollégák évekig nagy élményként és kalandként fogják emlegetni azt a pár napot. Emellett általában minden munkatárs teljesen megérti és átlátja azt is, mennyivel javult a saját munkahatékonysága, valamint a közvetlen kollégáival zajló kommunikációja.

Ezek a tényezők pedig anyagilag is jól mérhetőek. Egy ilyen csapatépítési program után ténylegesen elmondhatjuk, hogy azon „megérte” részt vennie a csapatunknak.

A csapat építést követően, figyelmet kell szentelni a motivációra is. Az értékesítési csapat motiválásáról és hatékonyságának növeléséről szó lesz az értékesítési vezetői tréningünkön.